Από τον ιστορικό  περίπατο μαθητριών και μαθητών του 5ου Γενικού Λυκείου Νίκαιας στις 7/5/2023 στους τόπους μνήμης της πόλης μας: Στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, με παρουσίαση του κ. Αλέξανδρου Στεφανίδη, στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944 (Οσίας Ξένης), με ανάλυση του Ηρώου από την ιστορικό τέχνης κ. Μαρία Πούλου και στη Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς, με παρουσίαση της κ. Ειρήνης Ρηνιώτη.

Στον περίπατο συμμετείχαν 13 μαθητές και μαθήτριες της Α τάξης, οι υπεύθυνοι καθηγητές, φιλόλογοι

κ. Νίκος Αμπανάβας και κ. Κατερίνα Πατουλιά, ο κ. Δημήτρης Δουλγκέρης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου και η κ. Αννέτα Νικολαΐδου, συνταξιούχος φιλόλογος και πρώην μέλος του Συλλόγου Καθηγητών του Σχολείου.

Ο περίπατος αποτελούσε μέρος του Σχεδίου Δράσης με τίτλο: «Η Κοκκινιά της Κατοχής και της Αντίστασης 1941-1944» το οποίο υλοποιούνταν σταδιακά στη διάρκεια του χρόνου στις αίθουσες διδασκαλίας με παρουσίαση ιστορικού υλικού, συζητήσεις, αναζήτηση μαρτυριών κ. α.. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν εκτός από τον συντονιστή του προγράμματος και οι συνάδελφοι καθηγητές Δώρα Σαβλά, Γιώργος Νάκος, Νίκος Παππάς και Κατερίνα Πατουλιά.

Μέσα από το πρόγραμμα διαπιστώθηκε το ενδιαφέρον των παιδιών για τα ιστορικά γεγονότα που αφορούν την περιοχή τους και πόσο ανάγκη υπάρχει το σχολείο με τέτοιες ή παρόμοιες Δράσεις να καλύψει το ιστορικό κενό που τους αφήνει η μηχανική εκμάθηση της ιστορικής διδακτικής ύλης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες: ομιλητές, συναδέλφους, γονείς και κυρίως μαθητές για την επιτυχία του ιστορικού περιπάτου.

Ο συντονιστής της Δράσης

Νίκος Αμπανάβας