Η ηλικία της νύχτας, έχει ως φόντο τη νεότερη ελληνική ιστορία. Ο συγγραφέας τοποθετεί τη δράση του έργου το ΄54, σε ένα διώροφο αρχοντικό, κοντά στην πλατεία Κουμουνδούρου, περιοχή στην οποία ζούσαν μεγαλοαστικές οικογένειες. Στον επάνω όροφο κατοικεί η οικογένεια του Καρά, ενώ κάτω, στο ισόγειο, μένουν οικογένειες προσφύγων από τον Πειραιά που έμειναν δίχως στέγη εξαιτίας των βομβαρδισμών.

Ο ιδιοκτήτης του αρχοντικού κος Καράς χάνει νωρίς τον πατέρα του και κληρονομεί την επιχείρησή του.  Για να επιβιώσει, εφόσον κινείται στα πλαίσια ενός αδηφάγου περιβάλλοντος όπου ο ανελέητος ανταγωνισμός είναι ο βασικός κανόνας, εγκαταλείπει τη γυναίκα που αγαπά και παντρεύεται μια άλλη με περιουσία, ώστε να ενισχύσει τα κεφάλαια της επιχείρησής του.

Ο κος Καράς πιστεύει σε μια ιεραρχημένη εξουσία, όπου την κεντρική θέση κατέχουν οι "άξιοι" και γνωρίζει ότι μόνο η ενότητα μπορεί να διασφαλίσει τη διάρκεια της ισχύος. Το χρήμα κι εξουσία του προορίζονται να περάσουν στο μονάκριβο γιο του τον Δημήτρη τον οποίο οραματίστηκε -έναν κατ΄εικόνα και ομοίωση- άξιο διάδοχό του.

Ο Δημήτρης επιστρέφοντας στην Αθήνα, μετά τις σπουδές του στο Παρίσι, έρχεται αντιμέτωπος με μια σειρά αποκαλύψεων που θα τον οδηγήσουν σε μια πλήρη και ενσυνείδητη γνώση των πραγμάτων, αλλά και σε ένα ακραίο συναίσθημα ματαίωσης, με συνέπεια την ενεργοποίηση των σκοτεινών μηχανισμών της αυτοκτονίας.

 

Στην ηλικία της νύχτας ο Καμπανέλλλης δεν υποδεικνύει καμία διέξοδο. Μια νότα οπτιμισμού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως εθελοτυφλία ή προσπάθεια παραπλάνησης.

Δείτε το Πρόγραμμα της παράστασης.